Home » Smart City » Intelligent lysstyring åbner for flere smart city-tiltag
Sponsored
avatar

Morten Gjølstad Kristensen

Smart City Business Developer, Energiselskabet SEAS-NVE

Smart lysstyring via et IoT-netværk kan optimere driften i kommunen og give store besparelser på energiforbruget – og så kan det samtidig fungere som en hurtig genvej til en lang række andre smart city-løsninger, siger Morten Gjølstad Kristensen, Smart City Business Developer hos energiselskabet SEAS-NVE.

Optimeret planlægning og drift

Intelligent lysstyring og andre smart city-teknologier åbner op for optimeret planlægning, drift og monitorering af kommunens aktiver. Mange kommuner har dog svært ved at komme i gang med implementeringen af de nye smart city-muligheder, da enkeltstående løsninger ofte ikke kan bære en business case. Med de nye teknologiske muligheder følger også en masse usikkerhed: Hvilken teknologi skal vi vælge? – og bør vi udsætte beslutningen til den dag, der kommer noget, som er endnu bedre?

Lås dig ikke til én leverandør

”Det er vanskeligt at spå om fremtiden, men derfor skal man jo ikke lade sig afskrække af den”, siger Morten Gjølstad Kristensen. ”Det gælder om at vælge løsninger, der skaber værdi i forhold til i dag, for så mister man ikke noget, selvom der skulle komme noget bedre i morgen. ”Så længe man vælger løsninger, hvor man ikke låser sig til én leverandør, og hvor man samtidig har mulighed for at opdatere sin smart city-teknologi, så står man stærkt.  ”Derfor har vi valgt at levere smart city-løsninger via LoRaWan-netværk. LoRaWan er et open source-netværk, som udover lysstyring kan håndtere kommunikation til og fra en stor del af de sensorer, som indhenter data til fremtidens intelligente byrum,” siger Morten Gjølstad Kristensen.

Betalt af energibesparelser

Intelligent styring af vejbelysning via et LoRaWan-netværk er både billigere og mere fleksibelt at implementere end traditionel lysstyring, som kører på sit eget netværk, siger Morten Gjølstad Kristensen. ”Intelligent lysstyring gør, at kommunen kan sørge for mere lys, når borgerne har brug for det, og mindre lys, når der ikke er brug for det. Vores beregninger viser, at intelligent lysstyring via et LoRaWan-netværk betaler sig selv hjem over sin levetid, og at det samtidig åbner mulighed for at installere smart city-løsninger, som ikke tidligere har været økonomisk rentable.” siger Morten Gjølstad Kristensen. ”For eksempel kan man med sensorer og et LoRaWan-netværk registrere, hvor meget affald, der er i en container og først tømme den, når den er fuld. Eller man kan registrere temperaturen i vejene og kun salte der, hvor der er minusgrader. ”

Lolland får intelligent belysning

SEAS-NVE er i øjeblikket i gang med at etablere både LoRaWan-netværk og intelligent lysstyring i Lolland Kommune i forbindelse med opgraderingen af 6.500 gadelamper til nye, strømbesparende LED-armaturer. LoRaWAN-netværket håndterer ikke kun lysstyringen, men giver også mulighed for tilslutning af alt fra intelligente skraldespande og rottefælder til vandmålere og overvågning af pumpestationer.”Det intelligente netværk åbner for en lang række smart city-muligheder. Derfor er det en god løsning for mange kommuner, når de i forvejen kigger på at opgradere og optimere deres vejbelysning,” siger Morten Gjølstad Kristensen.

Next article