Home » Cirkulær Økonomi » Få styr på kælderen til næste skybrud
Skybrudssikring

Få styr på kælderen til næste skybrud

Der er stadig mange, som ikke har skybrudssikret deres bolig og kælder, selvom der er flere måder at gøre det på. Det er ærgerligt, for det er bare et spørgsmål om tid, inden skybruddet rammer os igen, siger Tom Ewers, formand for Dansk Kloakmestre.

Skybruddet 2. juli 2011 ramte danske boligejere hårdt og kostede forsikringsbranchen mange millioner kroner – og det var bare de omkostninger, der var dækket af forsikringsselskaberne. Men forsikringsselskaberne vil ikke blive ved med at dække regningen, hvis private ikke selv har gjort nok for at skybrudssikre deres bolig, vurderer Tom Ewers, formand for Danske Kloakmestre. “Det er klart, at det er også er de enkeltes ansvar at sørge for, at deres bolig lever op til den virkelighed, vi befinder os i. Klimaforandringerne går ikke væk med det første, og vi vil kun se flere skybrud i fremtiden. Det er bare et spørgsmål om tid, inden folks kældre er oversvømmet igen med medfølgende skader, så længe man ikke skybrudssikrer.”

En højvandsslukker kan give tryghed

Man kan gøre flere ting for at sikre, at vandet ikke fosser ind i. Først og fremmest skal man sikre, at vandet ikke kan løbe op af spildevandskloakken i kælderen. Det gør man ved at installere en højvandsslukker.
“Ved et skybrud kommer der så meget tryk på spildevandsledninger, at vandet bliver presset modsat vej op i kældrene i boligerne. En højvandslukker stopper vandet i at komme op og kan være med til at bremse noget af skaden.”

Sørg for at få en kloakmester med autorisation og garantiordning

Hvis man vælger at få installeret en højvandslukker, skal man bestille en kloakmester til arbejdet. Skybrudssikring er et specialområde, der kræver autorisation. Hvis man skal føle sig tryg, skal man bruge en autoriseret kloakmester – gerne med en garantiordning bag sig som kundens sikkerhed, hvis noget skulle gå galt, forklarer Tom Ewers, der selv er autoriseret kloakmester og har installeret mange højvandsslukkere. Vil du vide om en kloakmester har autorisation, kan du søge i Autorisationsregistret på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside www.sik.dk. De udsteder autorisationerne og har registreringer på alle autoriserede kloakmestre i Danmark.

Gamle rørledninger af beton skal skiftes

En anden risiko, som rammer vores grundvand, de enkelte boligejere og kommunerne er 30-50 år gamle spildevandsledninger af beton – også kaldet stikledninger. De ligger under bygningerne og er ofte utætte, så de lækker spildevand ud i grundvandet, og det problematisk for klimaet. Men det er også problematisk for den enkelte boligejer, da de kan sprænge ved et kraftig skybrud. “Vi har set gulve rejse sig pga. en stikledning, der sprænger ved overbelastning. Og så er det altså en rigtig dyr affære at udbedre skaderne. Dertil kommer udledning af spildevand i grundvandet. Det er kun en risiko, der bliver større og større, og som vi som samfund og boligejere skal tage meget alvorligt,” siger Tom Ewers.

Next article