Home » Cirkulær Økonomi » PANEL: Cirkulær økonomi i fremtiden i følge Radikale Venstre
Cirkulær økonomi

PANEL: Cirkulær økonomi i fremtiden i følge Radikale Venstre

Zenia Stampe, Miljøordfører, Radikale Venstre
Zenia Stampe, Miljøordfører, Radikale Venstre
Zenia Stampe, Miljøordfører, Radikale Venstre. Foto: Steen Brogaard

Hvordan sikrer vi fremdrift i cirkulær økonomi? Hvordan gør vi den cirkulære tankegang rentabelt for erhvervslivet? Og hvad er de enkelte partiers vision for et cirkulært Danmark? Det giver miljøordførere og repræsentanter fra 8 partier i Folketinget deres bud på. Nedenfor kan du læse Zenia Stampes, Miljøordfører, Radikale Venstre, besvarelser.

Hvad skal der til for at sikre en fortsat fremdrift i vores cirkulære tankegang?

Jeg fornemmer, at virksomhederne allerede er der – og forbrugerne er der helt bestemt også. Faktisk efterspørger mange, jeg møder, nemme måder at leve grønnere på. Dét, vi mangler, er at få lovgivningen på plads. Desværre er det alt for ofte en økonomisk ulempe for virksomheder at tænke cirkulært, selvom miljøet, klimaet og samfundet har fordelen. Vi skal grundlæggende have miljøpåvirkningen for et produkt ind i produktets pris – på den måde får cirkulære produkter en gevinst. Det er ikke nogen let opgave, men det skal lykkes. Hvis vi handler nu, kan Danmark få førertrøjen indenfor CØ.

Hvordan gør vi det interessant og rentabelt for vores erhvervsliv at producere mere cirkulært?

Selvom mange virksomheder gerne vil cirkulær økonomi, så handler det i sidste ende om, at det skal kunne betale sig. Grønne afgifter bliver en central del af den cirkulære økonomi. Vi skal flytte afgifter væk fra det, vi godt kan lide, og over på det, der forurener. F.eks. er affaldshåndteringen sjældent en del af prisen på et produkt.

Jeg tror også, at forbrugerne kan spille en vigtig rolle ved at efterspørge cirkulære produkter – og simpelthen ikke acceptere ting, der går i stykker efter kort tid. 

Hvad er din vision for et mere cirkulært Danmark?

Visionen er helt klar: Et Danmark uden affald. Vi er langt herfra, men det kan lykkes. Jeg drømmer om et samfund, hvor vi simpelthen ikke accepterer, at ting smides væk efter kort tids brug. Jeg tror ikke, at vi bruger engangskopper om 10 – 20 år. En take-away kaffekop er simpelthen for dyr – både økonomisk og miljømæssigt – til at blive smidt ud efter 15 minutters brug. Og kombinationen af pap med plastikcoating gør genanvendelse alt for svær. Det er ikke en god udnyttelse af samfundets ressourcer. Hvorfor medbringer vi ikke vores egen eller laver et pant-system med kaffekopper af god kvalitet? Det findes allerede i Tyskland.

Next article