Danmark smider omkring 700.000 ton mad ud hvert år, hvoraf en meget stor del kunne have været spist eller indgå i andre sammenhænge.
Der skal ikke meget til for at gøre en forskel
Vi er blevet bedre til det, både forbrugere og detailhandlen, så vores madspild er reduceret med 25 procent de seneste fem år. Men der er stadig et godt stykke vej igen, og det kæmper den frivillige organisation Stop Spild Af Mad for hver dag. ”Jeg bliver interviewet til udenlandske medier såsom The Guardian og The Economist, der gerne vil høre, hvad det er, vi gør her i Danmark. Men der er endnu et stort potentiale i eksempelvis restaurationer, hoteller og storkøkkener, hvor der ofte ikke skal ret meget til for at gøre en forskel for bæredygtigheden,” fortæller Selina Juul, stifter af Stop Spild Af Mad og vinder af blandt andet Nordisk Råds Natur- og Miljøpris og tilføjer, at hvis man reducerer størrelsen af tallerkener med ti procent, så reduceres madspildet med op mod 30 procent.
Buffeter er stort problem
Et af de store problemer i disse store køkkener er blandt andet buffeterne, som er anledning til et kæmpe spild af mad. Folk angriber dem sultne, og efterlader som regel en del, som alligevel ikke kunne være i maven til sidst. ”For eksempel er der størrelserne på fadene, efterhånden som man nærmer sig lukketid, som bør være mindre. Det bedste er dog at gå over til a la carte menuer, hvor folk så bestiller, hvad de vil have og får fornuftige portionsstørrelser,” forklarer Selina Juul og nævner lige julefrokoster med buffeter som en stor synder, hvad angår madspild. Her foreslår hun, at man lader en tjener eller kok servere maden fra en serverings ø til hver enkelt, hvorefter man heller ikke er nødt til at kassere maden bagefter, som når alle har haft fingrene omkring en buffet.
Arbejd aktivt mod madspild
Der er kommet mere fokus på madspild, og det er godt, at forbrugerne stiller krav, hvilket de også kan gøre på restaurationer og i storkøkkener. Eksempelvis kan man bede om en ’Goodiebag’ til rester, som stedet kan bestille gratis hos Stop Spild Af Mad. Der er også mulighed for at få ’REEFOOD-mærket’, som er en certificeringsordning for virksomheder eller organisationer, der gør noget aktivt mod madspild. ”Der er rigtig mange muligheder for at anvende råvarerne bedre. Et andet af incitamenterne er også den besparelse, som ligger i at anvende mere af råvarerne. Mange storkøkkener, som fokuserer på madspild sparer så mange penge, at de kan investere i ny køkkenteknologi. Et gennemsnitligt storkøkken kan spare op mod 600.000 kroner om året ved at reducere madspild. Disse penge kan for eksempel også bruges på indkøb af økologiske råvarer, og det er i det hele taget god reklame,” siger Selina Juul.