Home » Cirkulær Økonomi » Silkeborg viser vejen frem for genanvendelig flamingo
Genanvendelse af flamingo

Silkeborg viser vejen frem for genanvendelig flamingo

EPS-anlæg
EPS-anlæg
EPS-anlæg
avatar

Erich Beck

Ingeniør i Genbrug og affald, Silkeborg Forsyning

Gevinster for både logistik, økonomi og genanvendelse gør, at Silkeborg Forsyning satser på at genanvende flamingo.

I 2012 begyndte Silkeborg Kommune at splitte plast ud i tre selvstændige sorteringstyper: Hård plast, plastfolie og EPS (flamingo). Da flamingo udgøres af 98 % luft og 2 % polystyren, investerede de samtidig i et anlæg, der kan komprimere EPS’en, så det kan videresælges til genanvendelse. Det har givet flere fordele.

”Investeringen i anlægget har bl.a. gjort, at vi slipper for at køre store mængder luft væk i lastbiler. Flamingo har jo den ’triste’ egenskab, at det fylder meget og vejer lidt. Dvs. man kører stort set med luft – 98% af det er luft. Så man sætter altså en lastbil med 500 HK til at trække af sted med to containere med ca. 600 kg flamingo. Grundlæggende giver det ingen mening. Når vi kører, så skal der også være noget gods i,” siger Erich Beck, der er ingeniør i Silkeborg Forsyning.

Silkeborg Forsyning drifter genbrugspladserne i Kjellerup, Gjern-Voel, Them og Silkeborg, og der indsamles i alt ca. 30 tons flamingo om året fra private og lokale håndværkere og entreprenører. Med til beslutningen om anlægget hører også, at Silkeborg Forsyning havde eksisterende plads i produktionen til sådan et anlæg, så de f.eks. ikke skulle bygge en ny hal til det.

God økonomi i genanvendelse frem for forbrænding

I anlægget neddeles flamingoen først i mindre stykker, hvorefter det presses og komprimeres sammen af en komprimator til stænger, der så stables på paller. Flamingo kan komprimeres op til ca. 30 gange. Så hvad der før fyldte 30 m3 fylder nu 1 m3.

I arbejdsprocessen er det vigtigt med kvalitetssikring, for der kan findes mange uhensigtsmæssige ting i flamingokasser som samleværktøj og metalstykker. Maskinen kan godt komprimere det med, men det kan forårsage voldsom skade hos dem, der skal genanvende det, da et stykke jern kan stoppe eller ødelægge deres produktion.

”Der er også økonomi i det. Når vi komprimerer det, reducerer vi antallet af vognlæs, når det skal til genanvendelse. Så frem for før at køre 50 vognfulde af sted til forbrænding, kører vi nu 3 vognlæs af sted med genanvendelig flamingo. Den cirkulære økonomi gør, at det giver mening, også selv om der skal afsættes personale til kvalitetssikring. I stedet for at brænde det af, så genanvender vi det ved at videresælge det, og det bliver faktisk afregnet til en forholdsvis fornuftig pris. Når vi har nok til at fylde et vognlæs, kontakter vi vores afsætningsled,” siger Erich Beck.

Flytte flamingo ud af den brændbare fraktion

Et argument for at sætte fokus på flamingo var fra starten også, at det fyldte meget i den brændbare fraktion. Et andet argument var muligheden for genanvendelse.

”Det vejer ingenting og fylder rigtig meget, så det ville vi gerne have ud af den brændbare fraktion. Og sagt på godt jysk så er det jo ’træls’, at det ligger i vores brændbare fraktion, når det nu faktisk kan genanvendes. Så miljø- og ressourcemæssigt har vi flyttet noget fra at blive brændt af til at blive genanvendt,” siger Erich Beck.

Next article