Home » Cirkulær Økonomi » ‘Grønne’ vægge og gulve i hjemmet er en investering i indeklima og miljø
Klima og indeklima

‘Grønne’ vægge og gulve i hjemmet er en investering i indeklima og miljø

To små piger maler sol og figurer på hvid væg
To små piger maler sol og figurer på hvid væg
Foto: Getty Images

Alle ved, hvordan det kan dræne en for energi, hvis man opholder sig i et rum med dårligt indeklima. Du får ondt i hovedet, nedsat produktivitet og måske endda sviende øjne. Nogle kan sågar udvikle astma og allergi, hvis de opholder sig over en længere periode i en bygning med dårligt indeklima.

”Gennemsnitsfamilien bruger 100.000 kr. om året på godt indeklima. Det er dog mængden af udluftning, der dominerer indeklimaet,” fortæller Lars Gunnarsen, professor på AUU og tilknyttet Statens Byggeforskningsinstitut.

Vægmaling

Men der er flere ting, du kan gøre og være opmærksom på, hvis du både vil sikre et godt indeklima og samtidig ikke påvirke klimaet i en negativ retning. Hvis du f.eks. skal male derhjemme, bør du være opmærksom på ikke at smøre allergifremkaldende stoffer på hjemmets vægge. Noget maling indeholder kemikalier, som ikke altid er lige miljø- og sundhedsvenlige, og det kan påvirke indeklimaet. Gå derfor efter Svanemærket eller EU-blomsten, hvis du vil minimere indholdet af de miljø- og sundhedsskadelige kemikalier.

Invester i bæredygtige gulve

Hvis du skal lægge gulv, er det en god idé at undgå at bruge gulvtæppe. Vælg i stedet gulve, som ikke kræver meget vedligeholdelse, og som holder i mange år, da det er bedre for miljøet. Samtidig er der nogle miljømæssige forhold, der også er værd at undersøge, inden du vælger gulv. Det gælder både materialernes samlede miljøbelastning fra produktion til bortskaffelse og indeklimaet. En tommelfingerregel er at gå efter Svanemærket, når du kigger på gulve. Lars Gunnarsen tilføjer og afslutter: ”Men indeklima er ikke fjenden for alting. Hvis man forestiller sig en verden uden indeklima, hvor mange ville så klare næste vinter?” Og det er et budskab, der er værd at huske på.

Kilde: https://www.bolius.dk/valg-af-nyt-gulv-17319/


Next article