Home » Cirkulær Økonomi » Kampen mod madspild er kun lige begyndt
Madspild

Kampen mod madspild er kun lige begyndt

avatar

Selina Juul

Stifter af Stop Spild Af Mad

For 10 år siden oprettede Selina Juul Facebooksiden ’Stop Spild Af Mad’. Dengang havde hun aldrig drømt om, at hun i dag skulle stå i fronten for Danmarks største organisation mod madspild, der lige nu har over 85.000 følgere på de samlede sociale medier.

For Selina Juul ligger det helt naturligt ikke at smide mad ud. Da hun for 25 år siden flyttede fra Rusland til Danmark, kom hun fra en hverdag, hvor butikkerne ofte stod tomme, og man aldrig kunne være sikker på, at der var mad på bordet om aftenen. Derfor kom det som noget af et kulturchok for hende, da hun kom til Danmark, og så hvordan mad blev smidt ud på rutinebasis, selvom det ikke fejlede noget.

700.000 tons mad i skraldespanden

I dag smider vi i Danmark hvert år 700.000 tons mad ud, der reelt kunne spises. Det svarer til 13,5 mia. kr. – og selvom danskernes madspild de seneste 6 år er mindsket med 8 % per person, så er der stadig lang vej til, målet er nået. Selina uddyber: ”Mens der de seneste år har været økonomisk opsving, og danskerne har fået flere penge mellem hænderne, er der samtidig sket en reduktion i madspild, og det er rigtig positivt, for det viser, at danskerne har taget det til sig, men det betyder langt fra, at vi er der, hvor vi skal være.” 

Selina er netop hjemvendt fra New York, hvor hun talte til et arrangement om madspild i forbindelse med FN’s Generalforsamling som en del af de globale ambassadører for FN’s bæredygtighedsmål, Champions 12.3.

Det er alles ansvar

Man kan ikke lægge ansvaret hos én bestemt part, og der er heller ikke én løsning på madspildsproblematikken. Det er en proces, der sker fra jord til bord, men i sidste ende viser statistikker, at det er hjemme hos den almene forbruger, at det største madspild sker.

Selina Juul estimerer, at Danmark ligger i top-10 over lande i verden, som kæmper mod madspild, men der går stadig ufatteligt meget mad til spilde, så kampen er kun lige begyndt – og ansvaret ligger hos alle. Lige fra landmanden til supermarkederne, og fra restauranter til den almene forbruger.

Selina Juuls råd til mindre madspild

Du kan gøre mange ting for at mindske madspildet hjemme i privaten. Selina Juul giver her tre gode råd til, hvor man kan starte med at sætte ind i hverdagen.

1. Tøm køleskabet og fryseren jævnligt

Lav en tøm-køleskabet-dag én gang om ugen og en tøm-fryseren-dag én gang om måneden. Ofte bliver det, der står bagerst i køleskabet, glemt, ligesom det, der ligger nederst i fryseren. Når du handler, er det en god idé at tage en kurv, du skal bære i stedet for en kurv på hjul. På den måde bliver det tydeligt, hvor meget du putter i kurven

2. Handel ind efter indkøbsliste

Det er vigtigt at have en indkøbsliste at gå ud fra, så du ikke køber noget, du allerede har hjemme i køleskabet og samtidig undgår impulskøb. Hvis du ikke har tid til at lave en indkøbsliste, kan du som alternativ tage et billede af dit køleskab om morgenen.

3. Lav rester

Mange laver for store portioner, hvor resterne bliver smidt ud. Enten skal man lade være med at lave mere, end der bliver spist, ellers skal man lave store portioner, så der er til rester dagen efter.

Next article