Home » Cirkulær Økonomi » Tabt gevinst ved kassering: Alt for lidt genbrug af IT-udstyr i virksomheder
Genbrug af IT

Tabt gevinst ved kassering: Alt for lidt genbrug af IT-udstyr i virksomheder

avatar

Louise Koch

Corporate Sustainability Lead for Dell i Europa, Mellemøsten og Afrika – og formand for bæredygtighedsudvalget i brancheforening IT-Branchen

Virksomheder kan spare penge og skåne miljøet ved at have en mere cirkulær tilgang til genbrug af IT-udstyr.

Skrevet af Mads Moltsen

I disse tider laver flere og flere brancher og virksomheder drastisk om på deres måde at drive forretning på. Erkendelsen af, at vi er godt i gang med at udtømme jordens ressourcer, har sat gang i en mere cirkulær økonomi med fokus på at genbruge og genanvende produkter og materialer for at mindske miljøaftrykket – herunder genbrug af IT-udstyr. Det kræver en gentænkning af mange af de vaner, vi har tilegnet os igennem årtier, og nogle steder går det hurtigere end andre. ”På det danske marked for køb af IT-udstyr er den cirkulære økonomi ikke særlig udbredt. Mange ved ikke, hvor stor en værdi IT-udstyret har, selv når det er brugt,” siger Louise Koch, Corporate Sustainability Lead for Dell i Europa, Mellemøsten og Afrika, og formand for bæredygtighedsudvalget i brancheforening IT-Branchen, der organiserer omkring 600 IT-virksomheder i Danmark.

Økonomisk og miljømæssig gevinst går tabt

Det er en skam, for når IT-udstyret ikke bliver genbrugt, går der en masse værdi til spilde. Samtidig med at vi også mister den gennemsigtighed, vi har brug for, når vi skal lave gode rammer for genanvendelse og genbrug, både for den enkelte forbruger og for virksomheder. Jo hurtigere brugt IT-udstyr kommer til genbrug, des større værdi har det på markedet. De store mængder IT-affald er et stort problem. Fremstillingen af IT-produkter påvirker de globale ressourcer, hvorfor det vil gavne miljøet at have så høj en genanvendelsesprocent som muligt. Men hvis gevinsterne er så åbenlyse, hvorfor halter vi så bagefter i Danmark? ”Det gør vi, fordi mange kunder ikke ved, hvordan de kan sælge udstyret videre eller indlevere til genbrug, og fordi vi ikke har været gode nok til at lave en rentabel forretningsmodel for ejeren af udstyret. Det skal være mere gennemskueligt at skaffe sig af med IT-udstyr for virksomheder og private forbrugere. Vi skal udnytte, at de danske forbrugere bliver mere og mere miljøbevidste,” siger Louise Koch.

’As a service’ kan være løsningen

Når det er sagt, så er der faktisk metoder, som virksomheder i alle størrelser kan benytte, hvis de vil spare penge og sætte et mindre aftryk på miljøet. ”Frem for at købe og eje IT-udstyr kan kunder vælge en ’as a service’ model, hvor man leaser udstyr frem for at eje det,” siger Louise Koch. ”Derved kan kunden løbende optimere sit udstyr for den bedste performance og energieffektivitet – og producenten sørger for genbrug og genanvendelse af produktet som del af pakken.” Dermed er det den virksomhed, som sælger servicen, der er ansvarlig for, at deres produkter indgår ansvarligt i en bæredygtig værdikæde. ”Løsningerne findes, men mange har en tendens til at tænke i de gamle baner med indkøb, brug og smid-væk. I IT-branchen bør vi være langt mere inspirerede af de forretningsmodeller, man har andre steder. F.eks. i bilbranchen, hvor deleøkonomi og videresalg af brugte biler er meget udbredt,” siger Louise Koch.

Kunderne skal også købe ansvarligt

Man kan også vælge produkter, der er miljø- og energimærkede og bruger mindre strøm end andre produkter. For eksempel kan man efterspørge produkter, der er såkaldt TCO-certificerede. For at blive certificeret skal produkterne leve op til nogle skærpede krav om bl.a. energiforbrug, levetid og mulighed for genanvendelse. IT-Branchen anbefaler også miljømærkninger som Energy Star og Blue Angel. ”Mange producenter i IT-branchen er i fuld gang med at optimere deres produkter til forlænget levetid eller genanvendelse. Nu skal vi have kunderne mere med på banen. Ved f.eks. at tænke på IT-udstyr som en service eller ved bevidst at købe mere bæredygtigt udstyr, sparer man penge, samtidig med at man skåner miljøet,” siger Louise Koch.

Next article