Home » Cirkulær Økonomi » Tower of Wood på Building Green: Højt trætårn på vej til Aarhus
Bæredygtigt byggeri

Tower of Wood på Building Green: Højt trætårn på vej til Aarhus

Tower of Wood fra vandet
Tower of Wood fra vandet
TOWER of WOOD fra vandet

Danmarks højeste trætårn vil snart slå rødder i Aarhus. De centrale aktører bag projektet mødes på Building Green Aarhus for at præsentere projektet for første gang.

I Danmark har vi ikke tradition for at bygge i træ sammenlignet med vores nabolande. Det ældgamle materiale hitter dog igen, og nu skal et nyt tårn af træ i Aarhus vise vejen.

-“Tower of Wood (ToW) er et vigtigt visionsprojekt, som kan inspirere til at tænke innovativt. Med sin placering ved siden af ’Domen’ på Pier 2 vil tårnet være meget synligt. Og når man kommer op i højden, vil man opleve verden i et helt nyt perspektiv, hvor man samtidig kan både dufte og mærke træet på kroppen”, forklarer Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus.

I tæt samarbejde med Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen har Teknologisk Institut, NCC, Rambøll og Carlo Volf sat sig for at bygge Tower of Wood (ToW) på 10 etager og 32 meter. Det nye tårn kan være et skridt på vejen til at gøre træ til et naturligt valg, når der skal bygges i højden og give byggebranchen ”hands on”-erfaring med fleretagers træbyggeri.

Farvel til myter om træbyggeri

Ifølge Peder Fynholm, projektleder for Nordic Network for Tall Wood Buildings, et netværk, der arbejder for anvendelse af træ i fleretagers byggeri, er ToW noget særligt.

“Det specielle ved dette projekt er, at byggeriet opføres, så både branchens aktører og helt almindelige mennesker kan opleve et højhus i træ helt tæt på. Vi tror, at det kan hjælpe med at få afmystificeret nogle af de fordomme, der er, når træ skal anvendes i fleretagers byggerier,” siger Peder Fynholm.

Træbyggeri bliver ofte beskyldt for at være mere brandfarligt end andre materialer, men en række eksperter vil gerne være med til at aflive myter om bl.a. brandsikkerhed med ToW. Det gælder for eksempel Lone Mossin, Projektchef, Østjyllands Brandvæsen:

“ToW er et spændende projekt, der kan være med til at aflive myter om, at bygninger i træ er særlig brandfarlige. Det er klart, at der er behov for erfaringer fra konkrete høje træbygninger i Danmark, når træ i fremtiden i større stil skal anvendes i både selve konstruktionen og som facadebeklædning.”

En mulighed for at vurdere bæredygtighed i træbyggeri

Gitte Gylling Hammershøj Olesen, chefspecialist i Rambøll er også gået ind i projektet med høje forventninger, og ser en oplagt mulighed for at vurdere bæredygtigheden i sådanne projekter:

“I ToW-projektet arbejder vi med et Life Cycle Engineering-mindset. Det vil sige, at vi folder projektets bæredygtighed og potentialer ud gennem en livscyklustilgang, hvor det er balancen mellem en lang række aspekter og indikatorer, der vægtes. Det giver os et bredt og veldokumenteret grundlag at vurdere projektets bæredygtighed ud fra og understøtter i høj grad udviklingen mod en cirkulær økonomi i byggeriet.”

Hør om trætårnet for første gang på Building Green

Nøgleaktører fra ToW præsenterede projektet i en række indlæg på Building Green, da byggebranchen samledes for at dele viden om bæredygtigt byggeri og arkitektur i Aarhus den 3. og 4. april.

“Vi er glade for, at vi kan være med til at præsentere et så spændende projekt som ToW på Building Green. Vores største opgave i Building Green er netop at være et sted, hvor branchen kan dele aktuel viden om løsninger og nye projekter inden for det bæredygtige byggeri,” siger Ditte Rosenquist, projektleder, Building Green.

Next article