Home » Cirkulær Økonomi » PANEL: Cirkulær økonomi i fremtiden i følge Socialistisk Folkeparti
Cirkulær økonomi

PANEL: Cirkulær økonomi i fremtiden i følge Socialistisk Folkeparti

Carl Valentin, Miljøordfører, Socialistisk Folkeparti
Carl Valentin, Miljøordfører, Socialistisk Folkeparti
Carl Valentin, Miljøordfører, Socialistisk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Hvordan sikrer vi fremdrift i cirkulær økonomi? Hvordan gør vi den cirkulære tankegang rentabelt for erhvervslivet? Og hvad er de enkelte partiers vision for et cirkulært Danmark? Det giver miljøordførere og repræsentanter fra 8 partier i Folketinget deres bud på. Nedenfor kan du læse Carl Valentin, miljøordfører fra Socialistisk Folkeparti, besvarelser.

Hvad skal der til at sikre fortsat fremdrift i vores cirkulære tankegang?

Hvilken fremdrift? Den seneste Circularity Gap rapport viser, at verden kun er 9% cirkulær og at trenden er negativ. Og Earth Overshoot Day var i år d. 29. juli, hvilket betyder, at verdens befolkning resten af året vil bruge flere ressourcer end kloden kan opretholde. For Danmark var datoen allerede d. 29. marts og begge datoer rykker hvert år den forkerte vej. Der er lang vej endnu. Heldigvis har EU en ambitiøs handlingsplan for cirkulær økonomi, så skal vi nationalt bare være lige så ambitiøse, når vi implementerer den.

Hvordan gør vi det mere interessant og rentabelt for vores erhvervsliv at producere mere cirkulært?

Det er desværre sådan i dag, at de miljømæssige konsekvenser af en vare ikke i høj nok grad afspejles i prisen. Det gør det sværere for de grønne virksomheder at konkurrere med de øvrige og for alvor få fodfæste på markedet. Vores erhvervspolitik skal være grønnere, og jeg synes derfor, at vi skal have cirkulære afgifter, som indregner de miljømæssige omkostninger i varerne i langt højere grad, end de gør i dag. Og så skal vi også i det offentlige efterspørge disse ting f.eks. gennem grønne indkøbsaftaler.

Hvad er din vision for et mere cirkulært Danmark?

Cirkulær økonomi er en nødvendighed. Ikke bare for miljøet og klimaet, men også for erhvervslivet selv. Med en voksende global befolkning og middelklasse, kommer der i stigende grad fremover til at være konkurrence om ressourcerne og blive sat krav til at mindske miljø- og klimaaftrykket af det, virksomhederne producerer. SFs vision er, at vi i Danmark er helt i front med denne dagsorden og viser, at det kan lade sig gøre at opfylde menneskenes behov uden at drive rovdrift på kloden.

Next article